Avaliação do consumo alimentar de pré-escolares frequentadores de EMEIs no Município de Nova Santa Rita, RS.

Autores

  • Franciele Pinho Zveibrücker
  • Fernanda Miraglia Centro Universitário La Salle - Unilasalle

DOI:

https://doi.org/10.18316/cippus.v1i1.327

Palavras-chave:

Alimentos, Consumo Alimentar, Crianças

Resumo

O objetivo do estudo foi verificar a adequação do consumo alimentar de crianças de 2 a 5 anos frequentadoras das três EMEIs de Nova Santa Rita/RS. Foi utilizado o QFA para Crianças (COLUCCI, 2004) e, como referencia as pirâmides alimentares para crianças. Foram avaliadas 174 crianças e houve semelhança entre os consumos de ambas as faixas etárias. Os grupos alimentares com consumo abaixo do recomendando foram: pães e cereais, verduras e legumes, frutas e carnes, e o leite abaixo do preconizado somente para as crianças de 2 a 3 anos. Com consumo adequado e acima do recomendado, obtivemos gorduras e açúcar, respectivamente. Nas leguminosas houve consumo adequado para crianças de 2 a 3 anos e abaixo do recomendado para crianças de 4 a 5 anos de idade. Através deste estudo foi possível traçar o perfil alimentar das crianças frequentadoras de EMEIs de Nova Santa Rita.

Palavras-chave: Alimentos; Consumo Alimentar; Crianças.

Dietary intake check of children attending City Schools Early Childhood Education in the city of Nova Santa Rita, RS.

ABSTRACT

The present survey objective was to check the adequacy of dietary intake for children aged 2 to 5 years that are regularly attending three CSECE (City Schools Early Childhood Education) in the city of Nova Santa Rita/RS. For this study, we used the FFQC (Food Frequency questionnaire for Children) (COLUCCI, 2004), and also followed the reference from pyramid food for children. 174 children were avaliated and there was a similarity between the consumption of both age groups. The food groups that showed frequency of consumption below the recommended were: bread and cereals, vegetables, fruits and meat, as milk consumption being below the recommended only for children 2 to 3 years. With proper consumption and above recommended we obtained fats and sugar, respectively. In relation to leguminous, the adequate intake was for children from 2 to 3 years and lower than recommended for children 4-5 years old. Through this survey we could trace the dietary profile for children attending the CSECE in the city of Nova Santa Rita.

Keywords: Food; Dietary intake; Children.

Biografia do Autor

Franciele Pinho Zveibrücker

Graduação em Nutrição pelo Centro Universitário La Salle - Unilasalle/Canoas em 2011/1.

Downloads

Publicado

2012-05-30

Edição

Seção

Artigos