Physical characteristics of substrates containing waste peel of almond chestnut-of-brazil (Bertholletia excelsa H.B.K.)

Authors

  • Juliana Pereira Santos Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Lúcia Filgueiras Braga Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Carolina Michells Ruedell Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Getúlio de Freitas Seben Júnior Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Guilherme Ferreira Ferbonink Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Gustavo Caione Universidade do Estado de Mato Grosso

DOI:

https://doi.org/10.18316/rca.v12i2.2738

Keywords:

Sustainability, Chestnut Tree, Organic Substrate, Environment.

Abstract

The processing of the Brazil nut generates large amounts of waste, which features lots of nutrients and feasibility of use as a substrate for the development of species. The objective of this study was to evaluate the physical characteristics twelve substrates compositions containing shell of almond of B. excelsa. Chestnut shells were crushed and put to compost for 5 months. The compositions evaluated contained almond shells, coffee husks, rice husks, poultry manure and equine manure in different proportions. The physical characteristics were determined: particle density, density of the substrate, macroporosity and microporosity, total porosity, water holding capacity, gravimetric and volumetric moisture humidity. The S2 substrates (peel almonds + rice husk - 1:1), S6 (shell almonds + rice husk - 3:7), S8 (almond bark + manure equine - 3:7) and they showed total porosity rates deemed appropriate, and with the S10 substrate (Almonds + coffee peeling bark + equine manure - 1:1:1) have a good capacity of water retention. The S10 substrate falls among the largest humidity values gravimetric. It is, therefore, these are the most recommended substrates within the mixtures tested for seedling production.

Author Biographies

Juliana Pereira Santos, Universidade do Estado de Mato Grosso

Mestranda em Biodiversidade e Agroecossistemas Amazônicos - PPGBioAgro, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT, Alta Floresta - MT.

Lúcia Filgueiras Braga, Universidade do Estado de Mato Grosso

Profª. Dra. Docente PPGBioAgro, Faculdade de Ciências Biológicas e Agrárias, Laboratório de Ecofisiologia e Propagação de Plantas, UNEMAT, Alta Floresta-MT

Carolina Michells Ruedell, Universidade do Estado de Mato Grosso

Profª. Dra. Docente  Faculdade de Ciências Biológicas e Agrárias, UNEMAT, Alta Floresta-MT

Getúlio de Freitas Seben Júnior, Universidade do Estado de Mato Grosso

Prof. Dr. Docente PPGBioAgro, Faculdade de Ciências Agrárias, Laboratório de Análise de Solos, UNEMAT, Alta Floresta-MT

Guilherme Ferreira Ferbonink, Universidade do Estado de Mato Grosso

Químico, Laboratório de Análise de Solos, UNEMAT, Alta Floresta-MT

Gustavo Caione, Universidade do Estado de Mato Grosso

Prof. Dr. Docente PPGBioAgro, Faculdade de Ciências Agrárias, Laboratório de Análise de Solos, UNEMAT, Alta Floresta-MT

Published

2018-07-27

Issue

Section

Artigos