A fading heritage: sugar production, Beco do Caminho Curto and the quilombola presence in Joinville (SC)

Authors

  • Andrew Bernardo Corrêa Univille
  • Roberta Barros Meira Univille

DOI:

https://doi.org/10.18316/desenv.v10i2.8782

Keywords:

Slavery, sugar, Beco do Caminho Curto

Abstract

The presence of the enslaved and free black population, and their descendants, is marked by a strong silencing in the official historiography of Joinville (SC). The history of the city is often characterized by a discourse that favors the presence of European settlers who settled in the region after the creation of the Colony Dona Francisca, in 1851. The article seeks to analyze the history of these populations and their erasure, considering the context social, economic and political that involved several actors. New approaches to the history of Joinville are discussed, including slavery, sugar production and land tenure.

Author Biographies

Andrew Bernardo Corrêa, Univille

Graduando em História pela Universidade da Região de Joinville-Univille. Bolsista no Projeto Integrado - Caminho Curto: vivências de ensino, pesquisa e extensão na promoção de cidadania.Tem experiência na área de História, com ênfase em História de Santa Catarina, História Medieval, Brasil Colonial, História da Igreja.

Roberta Barros Meira, Univille

Bacharel e licenciada em Historia pela Universidade Federal Fluminense (2005), mestrado e doutorado em História Econômica pela Universidade de São Paulo. Docente do Mestrado em Patrimônio Cultural e Sociedade e do Departamento de História da Universidade da Região de Joinville - Univille. Tem experiência na área de História do Brasil, com estudos no campo do patrimônio ambiental e políticas agrícolas.

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Published

2021-07-30

Issue

Section

Dossiê