Educational Practices in Nutrition of a Nutrition Promotion group located in the city of Criciúma-SC: Experience Report

Authors

  • Ednara Savio Caetano Universidade do Extremo Sul Catarinense - UNESC http://orcid.org/0000-0002-1627-5979
  • Jessica Bergossa Universidade do Extremo Sul Catarinense - UNESC
  • Mayara Jatobá dos Santos Universidade do Extremo Sul Catarinense – UNESC
  • Rita Suselaine Vieira Ribeiro Universidade do Extremo Sul Catarinense – UNESC
  • Cristiane Damiani Tomasi Universidade do Extremo Sul Catarinense – UNESC
  • Lisiane Tuon Generoso Bitencourt Universidade do Extremo Sul Catarinense – UNESC
  • Luciane Bisognin Ceretta Universidade do Extremo Sul Catarinense – UNESC

DOI:

https://doi.org/10.18316/sdh.v9i3.7096

Keywords:

Nutrition, Food and Nutrition Education, Health Promotion, Public Health

Abstract

Introduction: Health is an essential human right and several determining and conditioning factors influence it. Healthy and adequate food is one of the factors to promote health and the organization of groups is one of the ways. One of the purposes of health promotion is to meet social health needs and ensure the improvement of the population’s quality of life.

Objective: To describe the experiences of nutritionists in a Nutrition Promotion Group located in the municipality of Criciúma-SC.

Description: This is a qualitative experience report. The experience took place in a Nutrition Promotion Group organized by nutritionists resident in Public Health / Primary Care who work in a Basic Health Unit.

Discussion: Autonomy in food choices reinforces the responsibility of individuals in their health-disease process. Educational activities in health promotion encourage people to think about the reality of their health and also to seek resources to improve health individually and collectively. In this way, the actions promoted by the group proved to be efficient, since several participants reported in the meetings that there was a gradual change to a healthy diet.

Author Biographies

Ednara Savio Caetano, Universidade do Extremo Sul Catarinense - UNESC

Possui graduação em Nutrição pela Universidade do Extremo Sul Catarinense (2010). Pós-graduação em nível de Especialização em Gestão em Saúde pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC) 2014. Residente do Programa de Residência Multiprofissional em Saúde Coletiva (2019). Mestranda em Saúde Coletiva pela Universidade do Extremo Sul Catarinense (2020), Linha de pesquisa: Educação e Gestão do Trabalho em Saúde

Jessica Bergossa, Universidade do Extremo Sul Catarinense - UNESC

Nutricionista Residente da Residência Multiprofissional em atenção básica/saúde da família – UNESC.

Mayara Jatobá dos Santos, Universidade do Extremo Sul Catarinense – UNESC

Nutricionista Residente da Residência Multiprofissional em atenção básica/saúde da família – UNESC.

Rita Suselaine Vieira Ribeiro, Universidade do Extremo Sul Catarinense – UNESC

Docente e Coordenadora do Curso de Nutrição da UNESC e Tutora da Residência Multiprofissional em Atenção Básica/Saúde Coletiva – Universidade do Extremo Sul Catarinense – UNESC, Criciúma, Brasil

Cristiane Damiani Tomasi, Universidade do Extremo Sul Catarinense – UNESC

Docente e Coordenadora do Programa de Pós-graduação em Saúde Coletiva (Mestrado Profissional) e Tutora da Residência Multiprofissional em Atenção Básica/Saúde Coletiva – Universidade do Extremo Sul Catarinense – UNESC, Criciúma, Brasil.

Lisiane Tuon Generoso Bitencourt, Universidade do Extremo Sul Catarinense – UNESC

Coordenadora da Coremu – Universidade do Extremo Sul Catarinense – UNESC, Criciúma, Brasil.

Luciane Bisognin Ceretta, Universidade do Extremo Sul Catarinense – UNESC

Coordenadora Geral. Doutorado em Ciências da Saúde pela Universidade do Extremo Sul Catarinense – Universidade do Extremo Sul Catarinense – UNESC, Criciúma, Brasil

Published

2021-11-08

Issue

Section

Artigos de Relato de Experiência