Perception of Hypertensive and Diabetic Users on Food and Nutritional Education Practices in a Hiperdia Group in the Hinterland of Ceará

Authors

  • Raíra Kirlly Cavalcante Bezerra Universidade do Estado do Rio Grande do Norte
  • Deborah Leite de Abreu Souza Escola de Saúde Pública do Ceará
  • Jânder Carlos Soares Silva Escola de Saúde Pública do Ceará
  • Nilberto Santos Pinto Universidade Estadual do Ceará
  • Candice Feitosa de Alencar Mendes Universidade Estadual do Ceará

DOI:

https://doi.org/10.18316/sdh.v10i1.7629

Keywords:

Food and Nutrition Education, Health education, Group Processes

Abstract

Objective: To evaluate the perception of participants of a group of hypertensive and diabetic (Hiperdia) about the educational actions of food and nutrition developed in a Family Health Strategy in a municipality in Ceará.

Material and Methods: This is an exploratory, descriptive study with a qualitative approach, carried out in Quixeramobim-CE. The data were collected by a focus group, the speeches being transcribed and analyzed according to the methodology proposed by Bardin. Subsequently, they were coded, in order to guarantee data confi dentiality.

Results: Activities involving food and nutrition education at the meetings provided changes in the lifestyle of the group participants, advances in response to treatment, greater autonomy and safety regarding food choices and improvement in the relationship with the food itself. However, it is emphasized that there are major individual, cultural and social challenges that make it difficult to obtain results regarding changes in eating habits and quality of life for users.

Conclusion: Positive effects on the quality of life of users were observed after activities involving food and nutrition education in the Hiperdia group. However, there are few investments in public policies involving the subject in question within the PHC.

Author Biographies

Raíra Kirlly Cavalcante Bezerra, Universidade do Estado do Rio Grande do Norte

Graduada em Nutrição pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE); Pós-graduada em Saúde da Família, pela Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira (UNILAB); Especialista na categoria Residente em Saúde da Família pela Escola de Saúde Pública do Ceará e atualmente Mestranda em Saúde e Sociedade, pela Universidade Estadual do Rio Grande do Norte.

Deborah Leite de Abreu Souza, Escola de Saúde Pública do Ceará

Psicóloga, especialista em Saúde Mental na modalidade de Residência Integrada em Saúde pela Escola de Saúde Pública do Ceará

Jânder Carlos Soares Silva, Escola de Saúde Pública do Ceará

Psicólogo, especialista em Saúde Mental na modalidade de Residência Integrada em Saúde pela Escola de Saúde Pública do Ceará

Nilberto Santos Pinto, Universidade Estadual do Ceará

Psicólogo, especialista em Saúde Mental  pela Universidade Estadual do Ceará

Candice Feitosa de Alencar Mendes, Universidade Estadual do Ceará

Enfermeira; Mestra em Saúde da Famíla pela Universidade Estadual do Ceará

Published

2022-03-08

Issue

Section

Artigos Originais