Food insecurity and overweight among children and adolescents

Authors

  • Monique Louise Cassimiro Inácio Universidade Federal de Ouro Preto
  • Fernanda Costa Pereira Universidade Federal de Lavras
  • Isabela Casarine Alimeida Universidade Federal de Alfenas
  • Lidiane Batista Fernandes Universidade Federal de Lavras
  • Débora Souza Garcia Universidade Federal de Lavras
  • Tatiane Aparecida Ferreira Silva Universidade Federal de Lavras
  • Kelly Aparecida Da Cunha Pereira Prefeitura Municipal de Lavras
  • Izabela Regina Cardoso de Oliveira Universidade Federal de Lavras
  • Rafaela Corrêa Pereira Instituto Federal de Minas Geris
  • Michel Cardoso De Angelis-Pereira Universidade Federal de Lavras http://orcid.org/0000-0001-9203-0036

DOI:

https://doi.org/10.18316/sdh.v9i2.7074

Keywords:

Social Vulnerability, Feeding Behavior, Health Promotion

Abstract

Objective: To characterize low-income children and adolescents.

Material and Methods: 246 volunteers participated of the study completing a semi-structured questionnaire about characteristics of the place of residence and personal safety. Skin color was self-reported and the Food Insecurity (FI) were collected through the Brazilian Scale of Food Insecurity (BSFI). The assessment of nutritional status was performed by weight and height and subsequent calculation of BMI. Data analysis was performed using the chi-square test using SPSS® software and confi dence interval for proportions.

Results: The skin color were predominantly black (43.9%[43,60% - 44,20%]) and brown (41,0%[40,30% - 40,80%]). No differences were observed in the pattern of responses regarding the place of residence among subjects of different skin color types. More than 50% of participants reported being afraid of strangers, 69.9% ([57% to 80%]) were in the FI situation and 51.8% were overweight and had an average consumption of 3.57 servings of ultraprocessed products daily.

Conclusion: The volunteers were characterized as predominantly black and brown. Although they were mostly classified as eutrophic, a signifi cant portion was found to be overweight and, in all, the data indicate that it is a population that is found in FI and a high consumption of ultraprocessed products.

Author Biographies

Monique Louise Cassimiro Inácio, Universidade Federal de Ouro Preto

Doutoranda em Saúde e Nutrição

Fernanda Costa Pereira, Universidade Federal de Lavras

Mestranda em Nutrição e Saúde

Isabela Casarine Alimeida, Universidade Federal de Alfenas

Granduanda em Nutrição

Lidiane Batista Fernandes, Universidade Federal de Lavras

Graduanda em Nutrição

Débora Souza Garcia, Universidade Federal de Lavras

Nutricionista

Tatiane Aparecida Ferreira Silva, Universidade Federal de Lavras

Graduanda em Nutrição

Kelly Aparecida Da Cunha Pereira, Prefeitura Municipal de Lavras

Nutricionista da Secretaria de Desenvolvimento Social

Izabela Regina Cardoso de Oliveira, Universidade Federal de Lavras

Professora Doutora da Universidade Federal de Lavras

Rafaela Corrêa Pereira, Instituto Federal de Minas Geris

Professora Doutora do Instituto Federal de Minas Gerais

Michel Cardoso De Angelis-Pereira, Universidade Federal de Lavras

Possui graduação em Nutrição (2001); Mestrado em Química, Físico-química e Bioquímica dos Alimentos (2003) e Doutorado em Ciência dos Alimentos (2007) pela Universidade Federal de Lavras (UFLA). Professor Associado III do Departamento de Nutrição da Universidade Federal de Lavras. Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase em Educação Alimentar e Nutricional (EAN) e Bioquímica da Nutrição, atuando em projetos de pesquisa e de extensão relacionados à avaliação, adaptação e aplicação do Método Intuitivo em estratégias de EAN, Alimentos Funcionais e Ética e Orientação Profissional.

Published

2021-07-08

Issue

Section

Artigos Originais